03 May 2011

Soalan Yahudi Tentang Solat
Seorang yahudi bertanya,"katakanlah kepada kami apakah pahala yang akan didapati oleh orang yang solat?"

Rasulullah s.a.w. bersabda: "Jagalah waktu-waktu solat terutama solat yang pertengahan, solat Zuhur, pada saat itu nyalanya neraka Jahannam, orang Mukmin yang mengerjakan solat pada ketika itu akan diharamkan ke atasnya wap api neraka Jahannam pada hari kiamat." Sabda Rasulullah s.a.w. lagi: "Manakala solat Asar, adalah saat di mana Nabi Adam a.s. memakan buah khuldi. Orang Mukmin yang mengerjakan solat Asar akan diampunkan dosanya seperti bayi yang baru lahir."

Setelah itu Rasulullah s.a.w. membaca ayat yang bermaksud: "Jagalah waktu-waktu solat terutama sekali pertengahan solat, solat Maghrib itu adalah saat di mana taubat Nabi Adam a.s. diterima. Seorang Mukmin yang ikhlas mengerjakan solat Maghrib kemudian meminta sesuatu daripada Allah maka Allah akan perkenankan."

Sabda Rasulullah s.a.w.: "Solat Isyak (attammah). katakan kubur itu adalah sangat gelap dan begitu juga pada hari kiamat, maka seorang Mukmin yang berjalan dalam malam yang gelap untuk pergi menunaikan solat Isyak berjemaah, Allah s.w.t haramkan daripada terkena nyalaan api neraka dan diberkan cahaya untuk menyeberangi titi sirath."

Sabda Rasulullah s.a.w. seterusnya: "Solat Subuh pula, seorang Mukmin yang mengerjakan solat subuh selama 40 hari secara berjemaah, diberi oleh Allah s.w.t. dua kebebasan iaitu:
-Dibebaskan daripada api Neraka.
-Dibebaskan daripada nifaq (sifat munafik)."

No comments:

Post a Comment