05 July 2011

Pemimpin yang Dirindui


     Suatu ketika Rasulullah SAW bersama para sahabat selesai melaksanakan solat berjemaah, Umar Al-Khaththab yang berada di saf depan berasa terganggu fikirannya. Setiap gerakan Rasulullah SAW di depan para sahabat terasa berat dan sukar. Terdengar bunyi seolah sendi baginda saling bergesel antara satu sama lain. Solat kali ini terasa lebih lama dari biasa.

     Selepas solat Umar r.a. yang begitu khuatir dengan keadaan Rasulullah mendatangi Baginda. Dengan hati-hati Umar duduk di sisi beliau dengan serta merta beliau sambut dengan senyuman. "Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah engkau sedang menanggung penderitaan yang sangat berat, sakitkah engkau ya Rasulullah?" tanya Umar. Rasulullah SAW tersenyum sambil menggeleng "Tidak wahai Umar, Alhamdulillah aku sihat".

     Mengapa setiap kali engkau menggerakkan tubuhmu, kami mendengar seolah-olah sendi tubuhmu saling bergeselan? Kami yakin engkau sedang sakit ya Rasulullah." Meskipun keadaannya agak lemah dan agak pucat, Rasulullah tetap tersenyum.

     Kerana jawapan 'tidak' atau 'aku baik-baik saja', baginda rasakan sudah tidak cukup lagi, lalu Rasulullah mengangkat jubahnya sampai ke perut. Seketika Umar dan sahabat terperanjat kelihatan perut Baginda begitu kempis, perut itu dililit dengan kain yang berisi batu kerikil. Kerikil-kerikil ini yang menimbulkan bunyi ketika baginda mengimami solat.

     "Ya Rasul" suara Umar bergetar oleh rasa hiba dan penyesalan. "Apakah jika engkau mengatakan engkau sedang lapar dan tidak mempunyai makanan, kami tidak akan menyediakan dan menyiapkannya untuk engkau?"

     Baginda menutup kembali perutnya dengan jubahnya seraya menatap Umar "Tidak, ya Umar. Aku tahu, apa pun kalian akan korbankan demi aku, akan tetapi apa yang akan aku katakan di hadapan Allah nanti jika sebahagian pemimpin aku menjadi beban bagi umatku?"

     Baginda mengedarkan pandangan kepada para sahabatnya yang lain seraya berkata, "Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah dari Allah untukku agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia, terlebih di akhirat."


Subhanallah, siapa pun yang mendengar kalimat baginda akan terdiam seketika, ada yang menangis, teresak dan terharu. Maha Suci Allah yang mengutuskan pemimpin yang begitu mulia akhlak dan perkataannya. Alangkah rindunya kita kepada pemimpin sebijaksana baginda yang tidak mahu membebani umatnya. Kelak pemimpin seperti inilah yang akan dinaungi oleh naungan Allah pada masa tidak ada naungan selain dariNya.

No comments:

Post a Comment