04 August 2011

Syaitan Bercuti Lagi

  
   Syaitan terpaksa bercuti sebulan! Jangan sangka pelajar dan cikgu-cikgu sahaja yang ada  citu bermusim yang panjang tempohnya. Jangan sangka wanita berpantang sahaja yang cuti panjang. Walaupun kalau boleh mereka ingin terus-menerus bekerja bagi memastikan misi mereka berjaya dengan cemerlang.

     Namun, jangan sangka syaitan "cuci tangan" daripada menggoda anak Adam. Sebelum bercuti, syaitan telah menggunakan sepenuhnya 11 bulan sebelum Ramadan untuk menerapkan segala sifat mazmumah dalam diri anak Adam kerana syaitan takkan bersama anak Adam sepanjang Ramadan.
     Dipasaknya kukuh sifat-sifat buruk, kelakuan dan perbuatan yang bertentangan dengan syariat, seterusnya memujuk manusia agar terus mengerjakan larangan Allah SWT. Bersungguh-sungguh si syaitan menyeru manusia kepada mungkar dan menjauhkan manusia daripada makruf.
     Sementara Syaitan bercuti, apa kata kita giatkan kembali anggota badan melakukan ketaatan kepada Allah sama ada yang wajib ataupun sunat. Yang wajib dilakukan dengan ikhlas dan penuh penghayatan. Amalan sunat pun sama, malah ditambah lagi dengan sukarela. Dengan ini semoga noda hati yang dituai ketika syaitan bebas menggoda anak Adam dapat dicuci kembali.
 
     Jika dalam bulan Ramadan ini, stesen radio dan televisyen mengubah kandungan siaran mereka menjadi lebih islamik, dihiasi dengan bacaan Al-Quran serta zikir, pengisian agama dan sebagainya, adakah kita tidak ingin pencapaian peribadi kita meningkat sepanjang Ramadan? Daripada Abu Hurairah r.a bahawa Nabi s.a.w. telah bersabda yang bermaksud: "Apabila datangnya bulan Ramadan, maka dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka dan dirantai syaitan-syaitan." [Riwayat Al-Bukhari dan Muslim]

     Jika syaitan sedih menjelang Ramadan, manusia sebaliknya perlu gembira dan mengalu-alukan kehadiran penghulu segala bulan ini. Jom sama-sama tingkatkan amal ibadah sepanjang Ramadan. Semoga natijah akhir iaitu taqwa mampu dicapai.. Amin...

Artikel dipetik dari: Majalah Solusi #34

No comments:

Post a Comment