29 April 2011

Mereka Enggan Tunduk
Perhatikan Imam Al-Ghazali menulis bagaimana falsafah solat apabila dilaksanakan akan meleburkan sifat takabbur:

"Antara rahsia itu adalah apa yang terdapat dalam solat iaitu membina tawaduk dengan merendah diri ketika berdiri tunduk, rukuk dan sujud. Sesungguhnya ada orang Arab seketika dahulu tidak mahu membongkok (rukuk). Jika terjatuh cemeti (pemukul kuda) dari tangan salah seorang daripada mereka, maka mereka tidak mahu membongkok untuk mengambilnya. Dan apabila terputus tali kasut, maka mereka tidak mahu menundukkan kepala untuk memperbaikinya..."

"Sujud itu kesannya kehinaan dan kerendahan. Oleh sebab itu mereka disuruh sujud, supaya dengan demikian, hancur kesombongan mereka dan hilang keangkuhan mereka. Dan mantaplah tawaduk dalam hati mereka. Maka sesungguhnya rukuk, sujud dan berdiri tegak adalah amal perbuatan yang dikehendaki oleh tawaduk."

Dalam sebuah riwayat ada menyebut bahawa Hakim bin Hizam (salah seorang saudara Siti Khadijah binti Khuwailid) berkata: "Aku boleh melakukan baiah dengan Nabi Muhammad namun aku tidak mahu menelungkup untuk sujud, malah solat juga dalam keadaan berdiri sahaja."

Baiah itu diterima oleh Nabi s.a.w. Namun kemudiannya barulah dia (Hakim) difahamkan apa tujuan sujud itu dan dia pun mengerjakan sujud lalu sempurnalah imannya.

No comments:

Post a Comment